Biyogaz Akış Şeması

Soleaenerji biyogaz akış seması

TÜM DETAYLAR VE RESİMLER SOLEA ENERJİ OLARAK YAPILAN BİYOGAZ TESİSLERİNE AİTTİR.

ÖN DENGELEME  HAVUZU
Ön-Dengeleme-Havuzu Atıklarının Fermantasyona girmeden önce homojen bir karışım ile istenen parametrelerin  sağlanması ve hammadde akış kapasitesinin dengelenmesini sağlamak için yapılan betonarme havuzudur.Mutlak karıştırıcı olmalıdır.Otomasyon talebine göre kontrol ekipmanlarıda yerleştirilmektedir.Genelde Çiftlik bünyesinde bulunan havuzla ara bağlantı kurulmaktadır.Büyüklüğü proses ve ilk yatırım maliyeti anlamında karşılıklı belirlenebilir.Tercihimiz en az 7 günlük giriş hammadesi karşılığı bir hacimdir.
DİGESTER
 Digester Digester yan duvarı ve tabanı, betonarme yapıdadır, C25-C30 beton tipidir.Sıvı ve Gaz Sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Digester üstü çift kat membran ile otomatik çalışan bir sistemle gaz toplaması yapılmalıdır.Membran  PVC ultroviyele ışınlara ve dış hava koşullarına uygundur.Giriş – Çıkış Bağlantıları paslanmaz çelik olacaktır.Dış cephe, yüksek yoğunluklu ısı yalıtım köpüğü üzerine alüminyum giydirme olmaktadır.
DİGESTER  KARIŞTIRMA SİSTEMİ
 Digester-Karıştırma-Sistemi Digester içerisine günlük alınması gereken hammaddenin istenen değerlerini sağlayabilmesi için gereklidir.Proses gereği hazırladığımız PLC sistemi ile  manuel ve otomatik çalışma durumu ayarlanmış şekilde çalışmaktadır.Digester içerisindeki hammadenin yoğunluğu,Km %’si Ve digester çapına uygun hesaplanan Kw değerlerinde olmalıdır.Ayrıca Mil, yataklar, kanatlar ve bağlantı parçaları paslanmaz malzemedir.Motor Sıvı içerinde olduğundan uygun koruma elemanları ile kontrol edilir.
FERMENTE GÜBRE HAVUZU
 1_03 Digesterden Hergün proses gereği çıkan fermantasyon edilmiş ( organik Gübre )malzemenin depolandığı beton yapıdır.Karıştırıcı konulması gerekmektedir.Separatör alındığı takdirde,separatörünsıvı ve katı form ayırması için gerekli depolama havuzudur.Büyüklüğü proses ve ilk yatırım maliyeti anlamında karşılıklı belirlenebilir.
ORG.GÜBRE DEPOSU LAGÜN VEYA HAVUZ
 1_07 Separatör sonrası fermente olmuş sıvı gübrenin depolandığı hacimdir.Beton yapı yada Geomembran kaplı toprak tasarımında olablir.Büyüklüğü ileride olası bir yönetmelikle belirlenecek hacim büyüklüğü en az 6 aylık depolamadır.İlk yatırım maliyeti göz önüne alınarak tasarlanmalıdır.Karşılıklı belirlenecektir.
GAZ  VE KOJENERASYON UNİTESİ
 1_13 Digester içerisinde oluşan Biyogazı otomatik çalışan membran sisteminde toplayarak gerekli basınç  dengelemesi yapılmalıdır.Daha sonra desülfürüzasyondan geçirilerek Kojenerasyon cihazının istediği yeterli basınç ve debi şartları oluşturulur.Şartların uygunluğu sonrası  elektrik ve termal ısı uretiminin yapıldığı unitedir. Ana Bileşenleri• Nem Tutucu• Biyogaz Blowerı• Gaz Soğutma Unitesi• Desulfirizasyon Unitesi• Kojenerasyon Unitesi• Sıcak Su Pompası• Flaredır.
POMPA VE BORU HATLARI
 1_15 Ham gübre reaktör girişi, çıkışı ve gerekli durumlarda ön karıştırma tankında karıştırma işlemi yapacak şekilde 3 yönlü çalışabilen fonksiyonel tarzda loblu pompa kullanılacaktır. Pompa organik atığı parçalama özelliğine sahiptir. Sıcak su dolaşımı için sıcak su pompası kullanılacaktır.Boru ve bağlantı aparatları paslanmaz malzemeden olacak olup yüksek dayanıma sahip olacaktır.
OTOMASYON
 Otomasyon Biyogaz tesisinin calışması Proses senaryosına göre manuel ve otomatik ozelliktedir.Plc sistem ve elektrik panosu tarafımızdan yapılmaktadır.Sistem çalışması ve mantığını anlayabilecek vasıflı elemana eğitim vermekteyiz.Sistem Hbs ve Normal çalışma prosesini izlemektedir.Yapılan kontrol panosu tüm sistemin güç kumandasınıda sağlamaktadır.
MEMBRAN
 biyogaz_otomasyon_06 Biyogaz sistemini en önemli ünitelerinden biridir.Montajı ve tasarımı iyi yapılmamış bir sistemden gaz kaçağı ile karşılaşabiriz.Tüm sistemin Gaz Basınç dengelemesinin başlangıç noktasıdır.Otomatik çalışmaktadır.Negatif basınçları kontrol edebilmelidir.Elektrik kesintileri durumunda ters basınçla gaz üretimi kontrol edilebilmelidir.Çift kat pvc malzemedir.
LABORATUAR HİZMETİ
 biyogaz_otomasyon_09 Hammadde  analizlerinin yapılmasından son çıktıların eldesine kadar tüm sürecin kontrollü bir şekilde ilerleyebilmesi ve maksimum verimde çalışacak şekilde sürdürülebilirlik kazanabilmesi için her türlü laboratuar hizmeti sağlanmalıdır.Nem tayin cihazı,Etüv,elektronik terazi,kül fırını gereklidir.
DESÜLFÜRÜZASYON
 biyogaz_otomasyon_11 Biyogaz elde edildikten sonra gazın içerisinde ki su buharının ve H2s (hidrojen sülfür)uzaklaştırılması gerekmektedir.Desülfürüzasyon sisteminde H2s eline edilerek 200 ppm altına düşürülmektedir.Korozif bir yapıya sahip H2s Kojeneratörde zamanla istenmeyen aşınmalara sebeb olmaktadır.Cihaz tarafımızdan imal edilmektedir.
MAKİNA KONTROL BİNASI
 222_03 Biyogaz tesisinin pompa,ısı boruları,mebran panosu,desülfürüzasyon,Dozajlama,elektrik panosunun takip, test ve control süreçlerinin tek merkezidir.Digesterin tasarlanan bir cephesinin ortak kullanıldığı beton yapıdır.Hacim olarak genel şartlara uygun şekilde yerınde kararlaştırılarak tasarlanır.Digester pencerelerine ,membran gözetlemeye,kontrol cihazlarına ulaşım için tasarlanması gerekmektedir.
SEPERATÖR
 222_07 Biyogaz tesislerinde fermente olmuş  gübrenin katı ve sıvı forma dönüştürülmesi için gerekli cihazdır.Genelde bir çok çiftlikte mevcuttur.
ORG. GÜBRE PAKETLEME TESİSİ
 222_10 Biyogaz tesislerinde fermente olmuş gübrenin separatör ile katı ve sıvı forma dönüştürülmesi sonucu Katı gübre organik gübre pelet haline getirilebilir.Yandaki resimler iki farklı yöntem ile yapılan ve BİYOGAZ tesislerimizde mevcut organik gübre paketleme tesisleridir.